INULÍN, prírodná rozpustná vláknina, 300 g

 
  • 1 z 2

Prírodná rozpustná vláknina z koreňa čakanky

Dostupnosť Skladom
€3    
Kategória Výživové doplnky
 
  • Rozpustná rastlinná vláknina
  • Má priazniný vplyv na zažívanie, pomáha normalizovať funkcie tráviaceho traktu, odstraňuje zápchu
  • Má prebiotické účinky: podporuje rast prospešných baktérii v hrubom čreve
  • Pomáha pri vstrebávaní vápnika a horčíka
  • Podporuje efektívne fungovanie čriev a tým aj imunitu celého organizmu
  • Prevencia nádorových ochorení tráviaceho traktu
  • Zvyšuje pocit sýtosti
  • Detoxikuje organizmus

 

Inulín je rozpustná vláknina, ktorá sa získava z koreňa čakanky. Na rozdiel od iných druhov vlákniny, ktoré prechádzajú našim tráviacim traktom v nezmenej forme (sú nestráviteľné) je inulín plne fermentovaný (strávený) v hrubom čreve pomocou črevnej mikroflóry. Ako zdroj živín ho vedia selektívne zužitkovať práve telu prospešné bifidobaktérie a laktobacily, čím sa zvyšuje ich počet na úkor škodlivých patogénnych mikroorganizmov (tzv. pre-biotický efekt). Zdravá črevná mikroflóra je nevyhnutná pre správne fungovanie imunitného systému, pre produkciu niektorých vitamínov (napr. B12), produkty ich fermentácie pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi, majú dôležitú úlohu pri ochrane pred rakovinou hrubého čreva a zvyšujú absorpciu vápnika z potravín a jeho biovyužiteľnosť (dôležité pre zdravie kostí a pohybového aparátu). Inulín svojim pôsobením  tiež znižuje čas, ktorý strávi potrava v našom tráviacom trakte (aby nám potrava v črevách „nehnila“) a taktiež zväčšuje objem a pravidelnosť stolice. Inulín nezvyšuje hladinu cukru v krvi (jeho glykemický index je blízky nule).

Náš inulín od jedného z jeho najväčších svetových výrobcov, ktorý vyrába viacero druhov inulínu, my sme však vybrali z ich ponuky Inulín Instant, pretože popri optimálnej funkčnosti pre náš organizmus má aj viaceré praktické benefity pre použitie v kuchyni. Inulín Instant je dobre rozpustný, mierne nasladlý (relatívna sladivosť 10 %) a už v nízkych koncentráciách (2-5 %) dodáva nízkotučným potravinám plnosť chute. Dovoľuje teda čiastočne alebo úplne nahradiť v potravinách cukor a tuk. Pomocou inulínu dokážete tiež značne zvýšiť množstvo vlákniny v rôznych potravinách, bez toho, aby ste výrazne ovlyvnili ich textúru a chuť. Má nízku energetickú hodnotu (120 cal na 100g) a jeho fermentácia v hrubom čreve vydáva mozgu signál pocitu nasýtenosti.  Je odolný aj voči vysokým teplotám, jeho priaznivé účinky sa neznehodnotia ani varom. Bežne sa používa v potravinárskom priemysle (napr. prídavok do jogurtov, či müsli tyčiniek)

Odporúčané dávkovanie: 5-10 g. Odporučenú dávku vmiešajte do potraviny, alebo rozpustite v nápoji. (Ideálne je každé ráno si rozpustiť 1 ČL inulínu do jogurtu.) Odporúčané dávkovanie by sa nemalo prekračovať, pretože vďaka jeho plnej fermentácii v hrubom čreve sa môžu sa objaviť vedľajšie účinky ako sú: zvýšená tvorba plynov, nadúvanie, hnačka a mierne žalúdočné či črevné kŕče. Tieto bočné efekty však nebývajú nebezpečné.

Zloženie: inulín z koreňa čakanky

Návod na použitie: Inulín je plne rozpustný s mierne sladkou chuťou. Je možné ho pridať do akejkoľvek potraviny alebo nápoja. Napríklad ráno 1 ČL do jogurtu.

Odporúčané dávkovanie: 5-10 g denne. Odporúčaná denná dávka sa nesmie prekračovať.

Minimálna trvanlivosť:  do dátumu uvedeného na prednej strane obalu Skladovanie: Skladujte v suchu pri teplote do 25°C

Upozornenie: Prípravok nie je určený pre deti, tehotné a dojčiace ženy. Neslúži ako náhrada pestrej stravy. Negatívne účinky nie sú známe. Uchovávajte mimo dosahu malých detí dosahu malých detí.

Priemerné nutričné hodnoty: Energetická hodnota na 100 g: 84 kJ/208 cal, rozpustná vláknina: 88 g, Sacharidy: 8 g, Bielkoviny: 0 g, Tuky: 0 g

Hmotnosť 0.3 kg